Anasayfa / Blog / Fiziki muayene Nedir?

Blog

Fiziki muayene Nedir?

Fiziki muayene Nedir?

Fiziki muayene hastanın söylediği şikayetlere bakarak, gözle, elle, parmaklarla vurarak veya stetoskopla dinleyerek yapılan ilk değerlendirmedir. Fiziki muayene öncesinde hastanın verdiği bilgilere anamnez denilmektedir. Anamnez hastanın şikayetleri, daha önceden geçirdiği hastalıkları, kalıtsal hastalıklarının sorulduğu bilgi topluluğudur. Toplanan bilgiler hastanın sağlık sorununu gidermede ve yaşam kalitesini arttırmada uzman hekime yardımcı olmaktadır. Fakat fiziksel muayene içerisinde uzman hekimin eleştirisel düşünme ve karar verme yeteneğinin gelişmiş olması, bu konu hakkında yeterli bilgi sahibi olması gerekmektedir. 
Fiziksel muayenede ilk olarak  gözle muayenesi gerçekleştirilir. Hastanın dış görünüşü, etrafa olan bilgisi, reaksiyonları ve verdiği tepkiler incelenir. Ayrıca fiziki yapısı, duruş ve yürüyüşü, cilt rengi, terleme durumu incelenir.
Daha sonra hasta üzerinde palpasyon dediğimiz elle muayene yöntemine geçilerek deriyi 1-2 cm veya 4 cm çökerterek yapılan işlem uygulanır. Elle muayenede hastanın vücudunun sıcaklığı, derisinin yapısı, ağrı durumu, hassasiyeti incelenir.
Gerek görülen yerlerde hastaya vurarak yani perküsyon yöntemi uygulanır. Bu uygulama biçiminde, elle vurulma yapılmadıktan sonra sesin boğulmaması için hemen parmakların kaldırılması gerekir. Amaç hastadaki hassasiyeti de ölçmektir.
Oskültasyon dediğimiz muayene yöntemi de hastayı dinleyerek tanı ve teşhis koyma biçimidir. İşlem sırasında stetoskop veya doppler gibi tıbbi malzemeler ile dinleme yapılmaktadır. Oskültasyon işleminde dikkat edilmesi gereken hususlardan biride deri üzerine tamamen temas etmesi gereken stetoskobun veya dopplerin gerekirse jel kullanılması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Muayene başlamadan önce bu işlemin yapılması için muayene edilecek bölgedeki giysilerin çıkarılması gerekmektedir.  
Olfaksasyon yani koklayarak muayene biçiminde ise vücut kokularının değerlendirilmesi işlemi yapılır. Örneğin hastanın durumuna bakarak, diyabetik ketoasidoz hastalarında ağız kokusu aseton tarzı bir hal almaktadır, üremide hastalarında ağız kokusu amonyak tarzı bir koku vermektedir gibi bir çok , uzman hekimler tarafından değerlendirilebilen durumlar yer almaktadır.